Het Bunker Museum wordt volledig door vrijwilligers in stand gehouden. Onze grootste wens is het vaker open stellen van het museum, maar hiervoor is een uitbreiding van het aantal vrijwilligers dringend noodzakelijk. Ook zouden we voor onze rondleidingen graag putten uit een grotere poule van gidsen.

Als je op zoek bent naar een leuke en gezellige vrije tijdsbesteding, die niet gelijk al je vrije tijd opslokt, dan is het Bunker Museum wellicht iets voor jou! Zelfs als je in de periode mei tot en met oktober maar een dag per maand kunt missen, zijn we al heel blij met je. Ook kinderen (vanaf groep 7 basisonderwijs) zijn van harte welkom als jeugdvrijwilliger!


Dit is onze nummer 1 vacature! Met onze uitbreidingen in zowel exposities als aantal openstellingen hebben we een doorlopende behoefte aan nieuwe suppoosten en toezichthouders.

Taakomschrijving: Het toezicht houden tijdens de museumopenstellingen in onze expositiebunkers en/of op ons buitenterrein. Het beantwoorden van vragen van bezoekers en doorverwijzen van bezoekers naar de juiste WN2000 functionaris.

Profiel: Je hebt belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, bunkerbouw en/of de geschiedenis van Velsen in de jaren 40/45. Kennis van zaken is niet noodzakelijk, wel de wil om meer te leren over deze onderwerpen.

Frequentie: In onderling overleg tussen april en oktober tijdens onze museumopenstellingen (doorgaans één of twee keer per maand).


Taakomschrijving: Het leiden van groepen mensen langs en door de bunkers van de batterijen Heerenduin en Olmen, en hen daarbij informeren over de functie en de werking van de bunkers en de daar ooit opgestelde kanonnen/apparatuur.

Profiel: Je hebt belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en bunkerbouw in het bijzonder. Kennis van zaken is niet noodzakelijk, je zal intern worden opgeleid.

Frequentie: Naar wens één keer tot meerdere keren per maand. Tijdens de opleidingsfase een iets hogere frequentie dan wanneer je eenmaal zelfstandig op pad gaat.


Taakomschrijving: Het assisteren tijdens de museumopenstellingen, het assisteren tijdens museum-, kinder- en familierondleidingen.

Profiel: Je hebt belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wilt hier veel over leren. Je bent minimaal 10 jaar.

Frequentie: Naar wens één of meerdere keren per maand.


Taakomschrijving: In de weekends buiten de openstellingsuren met andere vrijwilligers bepaalde projecten oppakken.

Profiel: Je hebt geen twee linkerhanden en je bent handig met de schep, met verf, met hout, met metaal, met ...

Frequentie: In overleg één á twee keer per maand, met name in de periode oktober tot april.
Onze vrijwilligers proberen we zoveel als binnen ons vermogen ligt in de watten te leggen:
  • Gratis koffie, thee en frisdrank tijdens onze activiteiten.
  • Gezellige vrijwilligersavonden in het winterseizoen op de tweede woensdagavond van de maand (november t/m maart), waar onze hobby uitvoerig op informele wijze aan bod komt.
  • Minimaal eens per jaar een vrijwilligersuitje, doorgaans naar een zusterorganisatie.
  • Soms een excursie in de omgeving naar lokaties die normaal gesloten blijven voor het publiek.

Ben je geïnteresseerd geraakt?

Neem vrijblijvend contact met ons op! Je kan ons mailen, bellen (06-25 188 487) of ons contactformulier gebruiken.

Je kan natuurlijk ook een keer langskomen! Elke tweede woensdagavond van de maanden november t/m maart hebben we vanaf 20:00 uur een vrijwilligersavond. In diezelfde periode wordt er op zondag ook regelmatig geklust. Van april t/m oktober kan je tijdens een museumopenstelling de sfeer komen opsnuiven.
Klik om terug te keren naar de hoofdpagina