Het Bunker Museum IJmuiden is elke eerste en derde zondag van de maanden april t/m september en de eerste zondag van oktober geopend van 11:00 tot 16:00 uur. Als er extra openstellingen zijn, dan vindt u deze in ons programma elders op deze pagina.
Voor grote groepen zijn op aanvraag besloten extra openstellingen mogelijk.
De entreebunker aan de Badweg is een Küverbunker type 451B. Dit was tijdens de oorlog een personeelsverblijf voor 18 manschappen.
In 2009 zijn er met subsidie van IJmond Veelzijdig en Stichting ILG reconstructies gebouwd van Duitse loopgraven, die nu deels de museumbunkers met elkaar verbinden. Hierdoor is het Bunker Museum IJmuiden een openluchtmuseum.

In 2004 ging het Bunker Museum IJmuiden voor het eerst open, destijds met slechts één bunker. Al in 2005 werd de tweede bunker bij het museum gevoegd, in 2008 volgde de derde, in 2010 de vierde en in 2014 de vijfde bunker. In 2018 wordt er een zesde bunker in gebruik genomen. Plannen om een zevende bunker die gesloopt is opnieuw op te bouwen zijn reeds ver gevorderd.
In één van onze bunkers, de op een hoog duin gelegen Flakstand, hebben de Duitsers in de oorlog muurtekeningen aangebracht.
Een aantal grotere collectiestukken hebben we buiten opgesteld, zoals deze in 2012 in Denemarken verworven strandversperringen van het type Tschechenigel
Het Bunker Museum IJmuiden wordt geheel door vrijwilligers in stand gehouden. Doordat er in elk van onze expositiebunkers tijdens onze openstellingen voldoende toezicht moet zijn, moeten we veel vrijwilligers op de been brengen wanneer het museum open is. Dat is de verklaring waarom we relatief weinig open zijn, en tevens de reden waarom we doorlopend op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers.


Een aantal ruimtes in ons museum zijn omgebouwd tot een diorama, waardoor de bezoeker een nog betere indruk krijgt hoe het er vroeger uit zag. Een erg hoog gewaardeerd diorama is er één waarin de bezoeker zelf mag plaatsnemen. Het is een reconstructie van een slaapverblijf waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 12 Duitse soldaten de nacht door brachten.


Onze laatste grote uitbreiding is het ondergrondse Seehund paviljoen, waarin het wrak van een 12 meter lange miniduikboot is te zien. Deze boot verliet op 16 februari 1945 de haven van IJmuiden en is uiteindelijk weer in IJmuiden terug gekeerd.
Komende openstellingen:
(Jaarprogramma 2019)


Zo 21 apr10:00 - 17:00 
Entreeprijzen (2019):
 Toegang museumMini-
rondleiding
Volwassenen€ 6,50€ 2,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar€ 3,50€ 1,50
Kinderen t/m 3 jaargratisgratis
Veteranen met veteranenpasgratisgratis
Donateursgratisgratis
Klik om terug te keren naar de hoofdpagina