Datum : 18/06/2012 16:19 - Bericht van : e.thalen uit hollandscheveld
leuke site,was in 1947 bij de mijnen opruimings dienst geplaatst op de olmenstelling (boven op een duin).mooi dat
deze stelling nog bestaat.hoop het nog eens te bekijken.
Datum : 03/06/2012 11:25 - Bericht van : pepijn groenheide uit zandvoort
weet u hoeveel bunkers er zijn in zandvoort want dat staat niet op internet.
Datum : 08/09/2011 13:50 - Bericht van : louis uit purmerend
Gister weer eens na een tijd de bunkers bezocht met een maat van mij in de stromende regen, we waren allebei op de motor en hadden goede motorkleding aan, dus de regen kon ons niet deren. het was het juist in de combinatie; slagregen en betonkolossen, grijze luchten en soms een doorpiepend zonnetje,dat je een sfeervol gevoel kreeg hoe het toen moest zijn geweest. ik heb ongeveer 80 foto's gemaakt en we zijn overal op en in geweest, wel drie uur hebben we geklommen en geklauterd ondertussen druk fotograferen, stel je voor; twee volwassen kerels(51 en 60 jaar)in motorkleding en de helmen op, handschoenen, regenbroek aan, klammig en zwetig de grootste lol hebbend, schreeuwend en roepend(niet voor herhaling vatbaar)over en onder zich een weg banend door donkere krochten in de overblijfselen van een duister verleden.Kost helemaal niets en goed voor je conditie. Jammer dat veel bunkers zo ondergestoven zijn, dat moet toch anders kunnen. Visioenen in mijn hoofd van ploegen mensen gewapend met spade, kruiwagen , houten vlonders die de bunkers attaqueren!En na weken noeste arbeid, goed eten en drinken en veel lol, ons nederlands erfgoed blootleggen en daarna restaureren en openstellen voor publiek. Educatief en leerzaam. Dat zou wat zijn, helaas dromen zijn dromen. vriendelijk groet.
Datum : 28/07/2011 16:25 - Bericht van : F Peperkamp uit Brielle
De tweede wereld oorlog intrigeerde mij al als kleine jongen, en als geboren ijmuidenaar speelde ik dan ook veel bij de bunkers.
In de duinen achter het georgebos was mijn eerste kennismaking met de bunkers.
Wat dieper het duin in waren er maar een paar bukers zichtbaar die in de jaren '70 gesloopt zijn.
Ik ging bij het slopen wel eens kijken en vond het erg jammer dat de bunkers voor een ander doel moesten verdwijnen misschien had ik onbewust het gevoel dat er een stukje geschiedenis verdween.
Bij toeval kwamen we erachter dat er nog meer bunkers waren maar die waren ondergestoven en we hebben wel eens geprobeert om een bunker uit te graven maar dat was natuurlijk onbegonnen werk voor een aantal ventjes van 5 a 6 jaar maar dat was avontuur.
We zijn nooit verder gekomen dan een stuk beton bloot leggen omdat we toen het een beetje bekent werd in de buurt streng op aangesproken werden op ermee te stoppen omdat het levensgevaarlijk was.
Later toen ik wat ouder was waren de duinen achter de keetbergflat (volgens mij heten die zo of 12 hoog flat) erg interesant er liep een schelpenpad vanachter de flat naar het strand.
Dit pad kwam uit bij een bunker die vroeger een visrokerij was boven op de rokerij stond en geschutstorentje.
Toen was het verboden gebied en het werd dan ook het verboden duin genoemd.
Er waren toen maar weinig bunkers toegankelijk 1 daarvan was de autobunker.
Vroeger kon ik de duinen als mijn broekzak, ik vond het machtig mooi om er rond te struinen en soldaatje te spelen.
Ik weet dat er veel bunkers gesloopt zijn dit begon in de jaren '70 al misschien wel eerder.
Maar ik ben blij dat het meerendeel behouden is gebleven en zelfs toegankelijk is gemaakt.

Dankzij stichting WN2000 worden overblijfselen uit een belangrijke periode uit de geschiedenis behouden.
Maar ook een periode uit mijn jeugd word op deze manier behouden.
Ik kom snel weer IJmuiden opzoeken met mijn gezin om te laten zien waar ik de eerste 13 jaar van mijn jeugd heb doorgebracht.
Datum : 06/02/2011 12:20 - Bericht van : cees ritsma uit alpen a/d rijn
Een paar jaar terug ben ik ook nog geweest, toen begon het leuk en stonden er nog wel originele uniformen op poppen. Waarom is het in kornwederzand en ravesijde wel mogelijk om originele spullen/uniformen tentoon te stellen? Je kan het beste een goed beeld geven met originele spullen, niet met replica, wat vaak niet overeen komt met het originele.

gr cees ritsma
Klik om terug te keren naar de hoofdpagina